İşverenler AGİ hesaplarken bu konuya Dikkat !

Asgari Geçim İndirimi (AGİ) hayatımıza uzun süre önce girdi. Ama zaman zaman AGİ konusunda bilinmezlikler yaşanabiliyor.

Son olarak ay içerisinde işten ayrılan bir personelin AGİ Hesaplamasında yaşan soruna Maliye Bakanlığı bir Özelge ile son verdi. İstanbul'da yaşanan olayda bir firma 8 Haziran'da işten çıkardığı bir personelin AGİ ödemesinde tereddüt yaşarak Maliye Bakanlığından görüş istedi.

Ay içinde 8 gün çalışan işçinin 8 günlük ücreti olarak 69 TL vergi hesaplayan firma işçiye ayrıca ihbar tazminatı için 864 TL. Vergi hesapladı. Fakat işveren 8 gün için AGİ'nin sadece 8 güne karşılık gelen kısmınana mı yok ihbar tazminatı içinde Asgari Geçim İndirimi yapılıp yapılmayacağı konusunda tereddütte kalınca İstanbul Vergi Dairesi soruna özelge ile açıklık getirdi.

AGİ Hesaplanırken İhbar Tazminatının dikkate alınıp alınmayacağınız Habertürk'ten Ahmet Kıvanç kaleme aldı.

 

Özelgede, kanuna göre işverene tabi ve belirli bir işyerine bağlı olarak çalışanlara hizmet karşılığı verilen para ve ayınlar ile sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaatlerin “ücret” olarak kabul edildiği belirtildi. Ücretin gerçek usulde vergilendirilmesinde asgari geçim indiriminin uygulanacağı kaydedilen özelgede, gelirin kısmi döneme ait olması halinde, ay kesirleri tam sayılmak suretiyle bu süreye isabet eden indirim tutarlarının esas alınacağı ifade edildi.

Gelir vergisi kanunu uyarınca, ihbar tazminatının tamamının ücret kabul edilerek vergilendirildiği vurgulanan özelgede, asgari geçim indirimi hesaplanırken, çalışılan sürenin tam ay olarak dikkate alınması gerektiği, çalışana ödenen normal ücret ve ihbar tazminatı toplamı dikkate alınarak yapılan gelir vergisi kesintisi üzerinden, ödemenin yapıldığı aya ilişkin AGİ tutarını aşmamak üzere, asgari geçim indiriminin tam olarak uygulanması gerektiği vurgulandı.

Bu durumda, bekâr işçi için aylık 192 TL olan asgari geçim indiriminin tamamının, söz konusu işçiye yapılan 8 günlük ücret ve ihbar tazminatı toplamı üzerinden ödenecek vergiden düşülmesi gerekiyor.

İHBAR TAZMİNATINDAN VERGİ ALINIYOR

İhbar tazminatının tamamı ücret olarak değerlendirilerek vergilendiriliyor. Vergi oranı, işçinin, ödemenin yapıldığı tarihteki vergi matrahına göre yüzde 15 ile yüzde 35 arasında değişiyor. Bu nedenle ihbar tazminatı brüt ücret üzerinden değil net ücret üzerinden ödeniyor.

İhbar tazminatı, kümülatif vergi matrahına dahil edilerek vergi hesaplanıyor. Kümülatif vergi matrahının artmasından dolayı vergi diliminin yüzde 15’ten yüzde 20’ye çıkması durumunda ödenen ihbar tazminatı bir önceki aydaki net ücretten düşük çıkabiliyor. Bu durumda da şaşırmamak gerekiyor.

YEMEK VE ULAŞIM PARASI İHBAR TAZMİNATINA DAHİL

İhbar tazminatının hesaplanmasında, ücretin yanı sıra işçiye sağlanmış para veya para ile ölçülmesi mümkün olan menfaatler de dikkate alınıyor. Yemek ücreti, servis bedeli, kıyafet yardımı gibi ödemelerin bir aylık tutara karşılık gelen kısmı ihbar tazminatı hesabına dahil ediliyor.

İşte o Özelge

T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı Gelir Kanunları Gelir Ve Kurumlar Vergileri Grup Müdürlüğü

Sayı :62030549-120[32-2018/1164]-E.603624 25.07.2019

Konu: Asgari ücretle çalışan personele ödenen ihbar tazminatı için asgari geçim indirimi uygulanıp uygulanmayacağı
İlgi: 18/10/2018 tarihli ve 5209631 evrak kayıt numaralı özelge talep formunuz.

İlgide kayıtlı özelge talep formunda, şirketinizde asgari ücretle çalışan personelin Haziran ayında 8 gün çalışarak işten ayrıldığı, 8 günlük çalışmanın karşılığı olan ücretin gelir vergisi tutarının 69,00-TL olduğu ve işten ayrılan söz konusu personele ayrıca ihbar tazminatı ödendiği, ihbar tazminatı gelir vergisine tabi olduğundan gelir vergisi tutarının 864,00-TL'ye yükseldiği belirtilerek, vergiden mahsup edilerek personele ödenmesi gereken asgari geçim indirimi tutarının 152,21-TL olarak mı dikkate alınması gerektiği yoksa ihbar tazminatından doğan gelir vergisinin dikkate alınmayıp 69,00-TL asgari geçim indirim tutarının mı ödenmesi gerektiği hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 61 inci maddesinin birinci fıkrasında, ücret, işverene tabi ve belirli bir işyerine bağlı olarak çalışanlara hizmet karşılığı verilen para ve ayınlar ile sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaatler olarak tanımlanmıştır.

Aynı Kanunun 32 inci maddesinde ise; ücretin gerçek usulde vergilendirilmesinde asgari geçim indiriminin uygulanacağı belirtilerek gelirin kısmi döneme ait olması halinde, ay kesirleri tam ay sayılmak suretiyle bu süreye isabet eden indirim tutarlarının esas alınacağı hükme bağlanmıştır.

Öte yandan, asgari geçim indiriminin uygulanmasına ilişkin açıklamaların yapıldığı 265 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinin "Asgari Geçim İndirimi Tutarının Hesaplanması" başlıklı 5 inci bölümünde; "Asgari geçim indirimi yıllık tutarı, ücretlinin asgari geçim indiriminden bir yıl boyunca faydalanacağı net menfaattir. Aylık yapılan ücret ödemelerinde ise asgari geçim indirimi, hesaplanan yıllık tutarın 12'ye bölünmesi suretiyle uygulanacak ve bir ay içerisinde yararlanılabilecek asgari geçim indirimi tutarı, yıllık olarak hesaplanan tutarın 1/12'sini geçemeyecektir.

Asgari geçim indiriminin yıllık tutarı, her ücretli için asgari ücret üzerinden hesaplanan yıllık vergi tutarını aşamayacak ve yılı içerisinde asgari ücret tutarında meydana gelen değişiklikler, asgari geçim indirimi uygulamasında dikkate alınmayacaktır.

Ücretlinin faydalanacağı azami indirim tutarı, elde ettiği ücret geliri üzerinden hesaplanan gelir vergisi ile sınırlı olduğundan, mahsup edilecek kısmın fazla olması halinde ücretliye herhangi bir iade yapılmayacaktır." açıklamasına yer verilmiştir.

Anılan Kanunun 94 üncü maddesinin birinci fıkrasında tevkifat yapmak zorunda olan mükellefler sayılmış, aynı fıkranın (1) numaralı bendinde de hizmet erbabına ödenen ücretler ile 61 inci maddede yazılı olup ücret sayılan ödemelerden Kanunun 103 ve 104 üncü maddelerine göre gelir vergisi tevkifatı yapılması gerektiği hüküm altına alınmıştır.

Diğer taraftan, Gelir Vergisi Kanununun 25 inci maddesinde gelir vergisinden müstesna olan tazminat ve yardımlar bentler halinde sayılmış olup ihbar tazminatı gelir vergisinden müstesna olan tazminatlar arasında yer almadığından, çalışana ödenen ihbar tazminatının tamamı Gelir Vergisi Kanununun 61 inci maddesi uyarınca ücret kapsamında değerlendirilerek gelir vergisi tevkifatına tabi tutulacaktır.

Bu hüküm ve açıklamalara göre, asgari geçim indirimi hesaplanırken çalışılan sürenin tam ay olarak dikkate alınması gerekmekte olup, çalışana ödenen normal ücret ve ihbar tazminatı toplamı dikkate alınarak yapılan gelir vergisi kesintisi üzerinden, ödemenin yapıldığı aya ilişkin asgari geçim indirimi tutarını aşmamak üzere, asgari geçim indiriminin tam olarak uygulanması mümkün bulunmaktadır.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

Image placeholder

Muhammed Karabağ

1989 yılında Dicle Üniversitesi İşletme ve 1995 yılında da Anadolu Üniversitesi İktisat bölümlerinden mezun oldu. 1999 yılından beri Avcılar'da kendi ofisinde Serbest Muhasebeci Mali Müşavir olarak çalışan Karabağ, kurucusu ve ortağı olduğu Avcılar'daki Bağımsız Denetim A.Ş.'de Yönetim Kurulu Başkanı olarak çalışmalarını devam ettirmektedir.

Yorumlar

Bu habere henüz yorum yapılmadı.