38 sene tıp merkezi işlettim. İyi vergi verdim. Aynı zamanda haftada iki kere 1 saat bir fabrikada işyeri hekimi olarak çalıştım. İşveren beni sigortalı yapmış. Ben de kendisine her ay serbest meslek makbuzu verdim.
Sonuç olarak SSK’dan en alt seviyeden emekli oldum. Ancak Bağkur’a müracaat etmemiştim. Benim gibi serbest çalışan doktor arkadaşlarım Bağkur’dan daha yüksek emekli maaşıyla emekli oldular. Şu anda yine haftada bir gün işyeri hekimliği yapıyorum.
İşyeri mecburen sigortalı yaptı. Ayrıca bir klinikte serbest meslek erbabı olarak çalışıyorum. Her ay serbest meslek makbuzu veriyorum. Acaba Bağkur emeklisi olabilir miyim? Bunun için ne yapmam lazım?
Süresi içerisinde Bağkur’a kayıt ve tescilini yaptırmayanların sigortalılık hak ve yükümlülükleri 1 Ekim 2008’den itibaren başlatılıyor. Dolayısıyla geçmişe yönelik Bağkur’a kayıt olup, prim ödeyerek Bağkur’dan emekli olmanız mümkün değil.
Ancak şu anda bir taraftan destek primine tabi olarak işyeri hekimliği yapıyorken, diğer taraftan da doktor olarak serbest meslek faaliyetinde bulunuyor olmalısınız. SSK emekliliğinizi iptal ettirip, serbest meslek faaliyetinizden dolayı Bağkur’a prim ödeyebilirsiniz.
Fakat Bağkur’dan emekli olabilmek için en az 1260 gün (3.5 yıl) prim ödemeniz lazım. Şu anda almış olduğunuz emekli aylığından yüksek bir aylık alabilmek için de Bağkur’a prime esas kazancın üst sınırı üzerinden (bugün için üst sınır 22.072.50 TL’dir) prim ödemelisiniz. Ancak fayda-maliyet hesabını iyi yapmak gerekir.
KAYBEDİLEN GÜNLER İÇİN KISMİ ÖDEME YAPILABİLİYOR MU?
Soru: Borçtan dolayı 8 yıl Bağkur’um silindi. Silinen sürenin 3 yılını borçlanabilir miyim?
Cevap: Prim borcundan dolayı sigortalılık süresi durdurulup prim borcu silinen sigortalılar ‘ihya’ adı verilen işlemle, durdurulan sigortalılık süresinin tamamının primini bugünkü güncel değeri üzerinden ödeyerek kaybettikleri günlerini geri kazanabiliyor. Maalesef kısmi ihya yapılamadığından 3 yılı borçlanarak geri kazanamazsınız.
Ekrem Sarısu
Bu habere henüz yorum yapılmadı.