Milyonlarca çalışanı ilgilendiren Ücretsiz izin uygulamasın ödenecek ücret belli oldu...
Ücretsiz izin desteğine başvuran herkese bin 177 lira ödeme yapılacak. İşsizlik maaşı alamayan ve kısa çalışma ödeneğinden de faydalanamayan kişileri de kapsayacak.
Corona virüs salgını nedeniyle hemen hemen her gün ülkemizde yeni tedbirler alınmaya devam ediliyor. Özellikle işveren ve çalışan kesim için alınan önlemlerle ekonomik ve sosyal yasam dengesi gözetiliyor, istihdamın korunması amacıyla işsizliğin artmasının önüne geçilmeye çalışılıyor. Kısa çalışma ödeneği desteğinin başlatılmasından sonra, ekonomik daralma yaşayan sektörlere kredi imkânı tanınmış, ihtiyaç sahibi ailelere biner liralık ek yardımlar sağlanmıştır. Bazı büyükşehir belediyeleri erzak kolileri hazırlamış ve ihtiyaç sahibi ailelere ulaştırmış ve ulaştırmaya devam etmekteler.
Kısa çalışma ödeneği derdimize derman oldu mu?
Kısa Çalışma Ödeneği, son 12 aylık brüt maaşın ortalamasının %60’ı olarak verilecek olsa da bu felaket senaryosu içerisinde şüphesiz ki ilaç görevi görecek.Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, yeni tip corona virüsle (Covid-19) mücadele tedbirleri kapsamında uygulanan kısa çalışma ödeneğine bugüne kadar 200 binden fazla firmanın, 2 milyondan fazla çalışan kapsamında başvuruda bulunduğunu ve bunlardan 700 bin kişilik başvurunun onaylandığını belirtti.
Avrupa ve Amerika Birleşik Devletlerinde işsizliğin boyutları tarihlerinde görülmemiş rakamlara ulaşmış durumda. Avrupa ve ABD’de ortalama bin dolarlık işsizlik ödemeleri yapılıyor. Kısa çalışma ödeneği rakamları bu doğrultuda eleştiriliyor ancak Sosyal Güvenlik sistemimizin özellikle sağlık hizmetleri konusunda ki desteğini ve başarısını bu noktada gözden kaçırmamak gerekiyor.
İşten çıkarma yasak, ücretsiz izin serbest!
Meclis gündemine gelen ve yeni ekonomik tedbirleri içeren Torba Kanunda 3 ay boyunca işçi çıkarmak yasaklanıyor! İşletmeler işçilerini çıkarmak yerine ücretsiz izine çıkaracaklar. Ücretsiz izin süresi 3 ay şeklinde uygulanacak ve bu süreyi Cumhurbaşkanı 6 aya kadar uzatabilecek.
Bu sistemin amacı virüs etkilerinin ne zamana kadar süreceği ve ne kadar etki edeceğinin ön görülememesinden kaynaklanıyor. Bu sistemle ‘personelini çıkarma, ücretsiz izne gönder, işler rayına tekrar oturduğunda herkes kaldığı yerden devam etsin” durumu sağlanmaya çalışılacak.
İşsizlik maaşı yok, ücretsiz izin ödemesi var!
Önümüzdeki günlerde Cumhurbaşkanımızın onayıyla yürürlüğe girecek yasaya kapsamında işçi çıkarmak yasaklanacak. İşçi çıkarma yerine ücretsiz izin gösterilecek ve bu kişilere yine işsizlik sigortası fonundan günlük 39,24 TL ücret ödenecek. Aylık 1.177,20 TL ücret alacak olan vatandaşlarımız bu süre sonunda yine işten çıkarılmaları ve diğer koşulları sağlamaları halinde işsizlik maaşına müracaat edebilecekler.
İşsizlik maaşı alamayan da müracaat edecek!
1.177,20 TL’lik ödeme sisteminin güzel tarafı işsizlik maaşı alamayan ve kısa çalışma ödeneğinden de faydalanamayan kişileri de kapsayacak olması.
Yani; son 3 yıl içeresinde işsizlik ödeneği almış, 450 gün ve 60 gün şartlarını sağlamayan vatandaşlarımıza 1.177,20 TL’lik ödeme yapılacak.
Kredi için SGK borcu yoktur yazısına gerek yok!
Salgın nedeniyle nakit akışları bozulan birçok firmamız maddi olarak zor duruma düştü. Firmalara destek kapsamında Hazine ve Maliye Bakanlığı kredi destek paketi açıklamıştı.
Bu destek kredilerinden faydalanmak için SGK ve Vergi Dairelerinden ‘Borcu Yoktur Yazısı’ almalarına gerek duyulmamaktadır. Bankalar kredi desteği için işletmelerden borcu yoktur yazısı istemeyecek, kurumlar bu nedenle borcu yoktur düzenlemeyecektir.
İşte ilgili kanun maddesi;
MADDE 4 – 25/8/1999 tarihli ve 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununa aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.
“GEÇİCİ MADDE 24- 22/5/2003 tarihli ve 4857 sayılı İş Kanunu’nun geçici onuncu maddesi çerçevesinde ücretsiz izne ayrılan işçilere ve 15/3/2020 tarihinden sonra işten çıkarılmış olup, Kanunun diğer hükümlerine göre işsizlik ödeneğinden istifade edemeyen işçilere, 4857 sayılı İş Kanununun geçici 10 uncu maddesi çerçevesinde belirlenen fesih yasağı süresince Fondan her gün için 39,24 Türk Lirası nakdi ücret desteği verilir.
Birinci fıkra çerçevesinde ücretsiz izne ayrılarak ücret desteğinden yararlanan işçinin işveren tarafından fiilen çalıştırılmaya devam ettiğinin tespiti halinde 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 102 nci maddesinde belirlenen idari para cezaları dört katı olarak uygulanır.
Bu madde kapsamında verilecek nakdi ücret desteğinden yararlanma süresini altı ay süreyle uzatmaya Cumhurbaşkanı yetkilidir.”
Mert Nayır
Bu habere henüz yorum yapılmadı.