Koruma altında olan çocukların kamuda istihdam hakları bulunuyor. Ayrıca özel sektörde işe alınmaları halinde de işverenlerin ödemesi gereken primler 5 yıl devlet tarafından karşılanıyor.
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, korunmaya muhtaç çocuklar için pek çok sosyal hizmet modeliyle koruma sağlıyor. Çocuk evleri, çocuk evleri sitesi gibi modellerle korunmaya muhtaç çocuklar güvenli bir ortamda eğitimlerine devam ediyor. Bu çocuklardan iki yıldan az olmayan bir süre AÇSHB’nin sosyal hizmet modellerinden yararlanmış olanların kamuda istihdam hakları var. Ayrıca özel sektörde işe alınmaları halinde de işverenlerin ödemesi gereken primler 5 yıl boyunca devlet tarafından karşılanıyor. Çocukların öz aile, akraba yanında bakımının sağlanması veya aile odaklı bakım hizmetlerden yararlandırılması ana hedef.
YURT YERİNE ÇOCUK EVİ
Aile yanında bakımı mümkün olmayan çocuklara ise son seçenek olarak aile odaklı hizmetlerden yararlandırılana kadar geçici süreliğine aile yapısına en yakın model olan ev tipi yatılı sosyal hizmet birimlerinde hizmet verilmesi söz konusu oluyor. Kurum bakımı altındaki çocuk sayısı, yıllar bazında önemli oranda düşüyor. 2017’de gerçekleştirilen hizmet dönüşümüyle çocuk yuvaları ve yetiştirme yurtları kapatılarak, bakım altındaki çocuklara ev ortamı sunan çocuk evleri sitesiyle çocuk evlerinde hizmet verilmeye başlandı. Aralık 2018 verilerine göre; 111 çocuk evi sitesinde 6 bin 383 çocuğa, 1.192 çocuk evinde ise 6 bin 199 çocuğa bakım hizmeti veriliyor. Bu çocukların tamamı 18 yaşın altında.
BİNDE BİRİ AYRILIYOR
Sosyal hizmet modellerinden yararlanan söz konusu çocukların kamuda istihdam edilme hakkı var. Bu çerçevede kamu kurum ve kuruluşları tarafından hangi statüde olursa olsun serbest kadro ve pozisyonları toplamının binde biri, bu madde kapsamında istihdam edilecekler için ayrılıyor ve her yıl belirtilen oranda kişi istihdam ediliyor. Serbest kadro ve pozisyon toplamının binden az olması hâlinde dahi kamu kurum ve kuruluşlarında en az bir hak sahibi istihdam ediliyor. Dolayısıyla hak sahibi çocuklara kamuda kadro tahsisinin sağlanması için gerekli mevzuat hazırlanmış durumda.
İŞVERENE 5 YIL BOYUNCA DESTEK
Bakanlığın sosyal hizmet modellerinden yararlanan çocukların özel sektörde çalıştırılmaları hâlinde, işverenin ödemesi gereken primin tamamı, işe giriş tarihinden itibaren 5 yıl süreyle Hazine tarafından karşılanıyor. Dolayısıyla bu çerçevedeki bir genci işe alan işveren 5 yıl hiç prim ödemiyor. Bu gençlerin istihdam edilmesi toplumsal entegrasyonlarının sürdürülmesi için önemli. Bu yüzden çok geniş bir teşvik çok uzun bir süreyle sağlanıyor.
KAMUDA 2.665 KİŞİ
AÇSHB’nin 2018 yılı faaliyet raporu verilerine göre bu kapsamda 2017 yılında 2 bin 228 gence kamuda istihdam sağlanmış. 2018 yılında ise istihdam rakamı 2 bin 665’e yükselmiş. Temmuz 2018’de başlayan özel sektör teşvik uygulaması kapsamında ise 1.562 genç özel sektörde iş sahibi olmuş. 7 ay gibi kısa bir sürede 1.562 gence istihdam kapısı aralayan teşvik uygulamasının sonuçları takip edilmeli ve bu gibi başka gruplar için de bu yöntem izlenmelidir.
ÜNİVERSİTEYE GİDENLER ÖNCELİKLİ
İstihdam hakkına sahip kişiler, 18 yaşını doldurdukları tarihten itibaren 5 yıl başvurmak durumunda. Bu kapsamda hak sahiplerinin atamaları il tercihleri de dikkate alınarak başkanlıkça kura usulüyle yapılıyor. İşe yerleştirmede öncelik, sırasıyla lisans, ön lisans ve ortaöğretim mezunlarına veriliyor.
Okan Güray Bülbül
Bu habere henüz yorum yapılmadı.