Yumurta, Balık ve Mobilyada KDV oranı düştü, peki bunun tüketiciye bir faydası var mı ?
Konut kredi faizi oranının sıfır konutlar için 0,79’a düşürülmesi ve KDV - tapu harcı indirimleri konut sektöründe bir hareketliliğe neden olmuş, satışlar bir ivme kazanmaya başlamıştı.
Bu nedenle de, kamuoyunda konut ve ofis stoklarının eritilebilmesi bakımından 31 Aralık 2019 tarihinde sona eren konut ve iş yeri teslimlerindeki KDV ve tapu harcı oran indirimlerinin uzatılacağı beklentisi hakimdi. Ancak, bu beklenti boşa çıktı, herkes ters köşe oldu! Konut ve iş yeri teslimlerindeki KDV ve tapu harcı indirimlerine son verilirken; mobilya, tavuk yumurtası ve balık teslimlerinde KDV oranı süresiz yani kalıcı olarak düşürüldü.
Geçen yıl, mobilyada KDV oran indirimi uzatılmazken, sadece konut ve iş yerindeki KDV ve tapu harcı oran indirimleri uzatılmıştı. Bu defa, konut ve işyerlerindeki KDV ve tapu harcı oran indirimleri uzatılmadı, mobilyada KDV oranı ise kalıcı olarak indirildi. Çok ilginç değil mi?
Cumhurbaşkanı Kararı İle Hangi Ürünlerde KDV Oranı Düşürüldü?
2 Ocak 2020 tarihli ve 30996 (Mükerrer) sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan ve aynı tarihte yürürlüğe giren 1994 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile;
- Tavuk yumurtasının toptan tesliminde KDV oranı % 8’den % 1’e indirildi.
- Balık teslimlerinde % 8 olan KDV oranı, toptancı halleri ve su ürünleri toptan satış yerlerinde faaliyette bulunanlara yapılan teslimler ile bunlar tarafından gerçek usule tabi KDV mükelleflerine yapılan teslimlerde % 1’e indirildi.
- Belirlenmiş bazı mobilya ürünleri teslimlerinde KDV oranı % 18’den % 8’e indirildi.
Tavuk Yumurtasının Sadece Toptan Tesliminde KDV Oranı % 8’den % 1’e İndirildi!
Mevcut uygulamada, yumurtanın toptan ve perakende teslimlerinde KDV oranı % 8 olarak uygulanıyordu. Ancak, 1994 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile, pozitif bir ayrımcılığa gidilerek yumurtalardan sadece tavuklara ait olanların toptan tesliminde KDV oranı % 8’den % 1’e indirildi. Tavuk yumurtalarının perakende teslimleri ise önceden olduğu gibi yine % 8 KDV’ye tabi olacak.
Burada kafa karışıklığı, toptan ve perakende satışın ne olduğu konusunda yaşanacak. Tavuk yumurtasının aynen veya işlendikten sonra satışını yapanlara satışı toptan satış olarak kabul ediliyor. Örneğin; tavuk yumurtasının ihracatçılara, yumurta alım satımı ile uğraşan işletmelere, otellere, restaurantlara, cafe’lere, pastanelere vb.lere satışı toptan satış, bunların dışında kalanlara yani tüketicilere satışı ise perakende satış olarak değerlendirilecek.
Ayrıca, tavuk yumurtası dışında kalan ördek yumurtası, bıldırcın yumurtası vb. yumurtaların toptan ve perakende teslimleri % 8 KDV’ye tabi, bunlarda bir değişiklik söz konusu değil. Peki, neden sadece tavuk yumurtasının KDV oranı indirildi? Bunun net bir cevabı yok, işin ilginç yanı kimse de net olarak bunun nedenini bilmiyor.
Yapılan bu düzenleme, sadece tavuk yumurtasının toptan satışı ile uğraşanlarda KDV yükünü en aza indirecek.
Peki, Bu İndirimin Tüketicilere Bir Faydası Olacak Mı?
Hayır, bu oran indiriminin tüketicilere bir faydası yok, kocaman bir sıfır. Yani, tüketicilerin tavuk yumurtası alımları önceden olduğu gibi yine % 8 KDV’ye tabi.
Toptan Balık Teslimlerinde de KDV Oranı, % 8’den % 1’e İndirildi!
Sözü edilen Cumhurbaşkanı Kararıyla KDV oranı indirilen ürünlerden birisi de, balık. Balık teslimlerinde % 8 olan KDV oranı, toptancı halleri ve su ürünleri toptan satış yerlerinde faaliyette bulunanlara yapılan teslimler ile bunlar tarafından gerçek usule tabi KDV mükelleflerine yapılan teslimlerde % 1’e indirildi.
Bu oran indiriminin de doğrudan tüketicilere bir faydası bulunmuyor. Çünkü, nihai tüketicilerin balık alımları önceden olduğu gibi yine % 8 KDV’ye tabi.
Mobilya Teslimlerinde KDV Oranı, % 18’den % 8’e İndirildi!
Anılan Cumhurbaşkanı Kararıyla, GTİP numaraları itibariyle belirlenmiş mobilyaların (döner koltuk ve sandalyeler; oturmaya mahsus mobilyalar; berber koltukları veya benzeri koltuklar; bürolarda, mutfaklarda, yatak odalarında kullanılan ahşap, metal ve plastikten mobilyalar; şilteler vb.) teslimindeki % 18 KDV oranı, ilk defa kalıcı olarak % 8'e indirildi. Daha önce 2017 yılında 8 ay, 2018 ve 2019 yıllarında toplam 8 ay KDV oranı geçici olarak % 8’e indirilmişti.
1994 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile gerçekleştirilen KDV oran indirimlerinden sadece mobilya’ya ilişkin olan tüketicilere olumlu olarak yansıyacak.
Burada belirtilmesi gereken önemli bir husus da, mobilyacılar yapılan bu oran indirimi nedeniyle ilk defa KDV iadesi alabilecekler. Daha önce mobilya’da KDV oranı 2017 yılında 8 ay, 2018 ve 2019 yıllarında toplam 8 ay geçici olarak % 8’e indirilmiş, ancak geçici olarak yapılan bu indirimler nedeniyle KDV iadesi öngörülmemişti. İlk defa, bu Karar ile, bir yandan mobilyadaki % 18 KDV oranı kalıcı olarak % 8’e indirilirken, diğer yandan da indirimli oranda ( % 8) mobilya tesliminde bulunan mobilyacılara ilk defa KDV iadesi yapılması öngörüldü.
Sonuç Olarak;
Yapılan bu KDV oran indirimlerini çok değerli ve önemli buluyoruz. Ancak, bize göre, bunlardan önce konut ve ofis teslimlerindeki KDV ve tapu harcı oran indirimlerinin süresi uzatılsa daha iyi olabilirdi. Çünkü, sektörde oluşan konut ve ofis stokları hala tam olarak eritilebilmiş değil.
Ayrıca, KDV oran indirimleri sadece belli bir aşamadaki sorunları çözmekle beraber, sonraki aşamalardaki mükelleflerde tahsil edilen KDV’nin hazineye intikal ettirilmeme eğilimini artırıyor, güçlendiriyor. Bu nedenle, KDV oran indirimi yapılırken çok dikkatli olunmalı, indirimin etki analizi iyi yapılmalı.
Bizden söylemesi!
Abdullah TOLU
Bu habere henüz yorum yapılmadı.