Çalışanların önemli güvencelerinden işsizlik sigortasından maaş alanlar yeni işe girdiklerinde maaşları kesilir. Ancak işten ayrılmaları durumunda kalan işsizlik maaşlarını alabilirler.
İşsizlik sigortası işsiz kalan kişilerin can simidi konumunda. İşsiz kalınca gelirini kaybeden, sağlıktan yararlanması riske düşen kişiler işsizlik maaşıyla hayata tutunuyorlar.
İşsizlik maaşı alırken işe giren kişinin başına neler geliyor ? Tekrar işsizlik maaşı alabiliyor mu ?
İSTİFA EDEN ALAMAZ
Bir kişinin işsizlik sigortasından maaş alabilmesi için iki şart vardır. Bunlardan ilki işten ayrılma nedeninin kanunda belirtilen nedenlerden biri olması, diğeri işveren tarafından işten çıkarılmasıdır. Çıkarttığı kişiler işsizlik maaşı alabilirler. İşsizlik sigortasından maaş alırken iş bulan biri bulduğu bu işten ayrılırsa yeniden işsizlik sigortasından maaş alabilir.
HAKKINI KAYBETMEZ
Ancak bu durumda yeni işinde ne kadar süreyle çalıştığı önemli hale gelir. Örneğin 1 Ekim 2019’da işsizlik maaşı almaya başlayan ve 10 ay işsizlik maaşı almaya hak kazanmış bir kişi, 1 Aralık 2019’da yeniden işe girmişse işsizlik maaşını 2 ay almış ve 8 ay daha işsizlik maaşı alması mümkünken iş bulmuş çalışmaya başlamış olur. Bu kişi 1 Şubat 2020’de bu işinden ayrılırsa yani 2 ay çalışıp yeniden işsiz kalırsa, işsizlik maaşının kalan 8 ayını almaya devam edebilir. Dolayısıyla bu kişi yeni bir işe girerse hak kaybına uğramaz.
SON 3 YILDA 600 GÜN PRİM
İşten ayrılma nedeni işsizlik sigortasından maaş almaya uygun olan bütün işsizler de işsizlik maaşı alamaz. Maaş almak için prim ödeme şartını yerine getirmek gerekir. Son 3 yıl içerisinde en az 600 gün primi olmayan işsizlik maaşı alamaz. Bunun yanında işten ayrılmadan önceki son 120 gün iş sözleşmesinin sürüyor olması da gerekir. Son 3 yıl içerisinde en az 600 gün primi olan 6 ay, 900 gün primi olan 8 ay, 1080 gün primi olan 10 ay işsizlik maaşı alabilir.
KAYIT DIŞI ÇALIŞAMAZ
İşsizlik maaşı alan bir kişinin iş bulması halinde işsizlik maaşı kesilir. İşe giren kişinin işsizlik maaşı almaya devam edemez. İşsizlik maaşı alırken iş bulan ancak sigortasını yaptırmayan yani kayıt dışı çalışan bir kişi, işsizlik maaşı almaya devam eder. Ancak ileride bu durum tespit edilirse İŞKUR bu kişiye ödenen maaşları faiziyle geri ister.
ESKİ HAKKI SAKLI KALIR
İşsizlik maaşı alırken işe giren kişi, bu işinden istifa ederek ayrılsa bile daha önce hak etmiş olduğu işsizlik maaşını almaya devam edebilir. Normalde istifa eden bir çalışan işsizlik maaşı alamazken, işsizlik maaşı alırken işe giren ve maaş alma hakkı bulunan bir kişi, istifa etse bile eski hakkını almaya devam edebilir.
İŞVEREN İÇİN AVANTAJLI
İşsizlik maaşı almakta olan kişileri işe alan işverenler sigorta prim teşvikinden yararlanıyorlar. Dolayısıyla işsizlik maaşı alan kişileri istihdam etmek işverenler açısından mantıklı. Bu durum maaş alan kişilerin işe girmekten korkmamasını sağlayacaktır.
İŞİ REDDEDENİN KESİLİR
İşsizlik maaşı alan kişiler İŞKUR’un kendilerine önerdiği işi mesleğine uygun, son çalıştığı işin ücret ve çalışma koşullarına yakın ve işyeri ikamet ettiği belediye sınırları içindeyse kabul etmek zorundadır. Aksi takdirde aldığı işsizlik maaşı kesilecektir.
Okan Güray Bülbül
Bu habere henüz yorum yapılmadı.