Son 120 Günde Prim Eksiği Olan İşsizlik Maaşı Alabilir

Yapılan düzenlemeyle işsizlik sigortası yararlanmak için gerekli son 120 gün kesintisiz prim ödeme şartı kaldırıldı. Yani devamsızlık nedeniyle prim ödemesinde kesinti olan kişiler de işsizlik maaşı alabiliyor.

İş sözleşmesiyle bir veya birden çok işverene bağlı olarak çalışan kişiler işsiz kaldıklarında işsizlik sigortasından yararlanabilir. Kısmi süreli çalışan kişiler ve taksi, dolmuş şoförleriyle turizm rehberleri de işsizlik sigortası primi ödemeleri halinde işsizlik maaşı alabilirler. İşsizlik sigortasından yararlanabilmek için son 3 yılda en az 20 ay prim ödemek gerekiyor. Son yapılan düzenlemeyle işsizlik sigortasından yararlanmak için gerekli son 120 gün kesintisiz prim ödeme şartı kaldırıldı. Bu sayede devamsızlık nedeniyle prim ödemesinde kesinti olan kişiler de iş sözleşmesinin devam etmesi şartıyla işsizlik maaşı alabiliyor.

İKALE İMZALAYAN ALAMAZ

Son 3 yılın tamamında prim ödeyen işçiler toplam 10 ay, 30 ay prim ödeyen işçiler 8 ay, 20 ay prim ödeyenler ise 6 ay işsizlik maaşı alabiliyor. İşsizlik sigortasından yararlanmak için işten kendi isteğiyle ayrılmamış olmak şartı var. Yani istifa eden bir işçi, işsizlik sigortasından maaş alamaz. Son dönemde karşılıklı anlaşmayla iş sözleşmelerinin feshedildiğini görüyoruz. İkale sözleşmesi imzalanarak bitirilen iş ilişkilerinde de işsizlik sigortasından yararlanma imkânı bulunmuyor. Bir kişinin işsizlik maaşı alıp alamayacağı fesih koduna göre belirlenir. Genel olarak kendi istek ve kusuru dışında işsiz kalmış kişiler işsizlik maaşı alabilir.

Bu yıl en yüksek 2.031 lira

BU yıl itibarıyla asgari ücretle çalışan bir kişi aylık 1.015,59 TL işsizlik maaşı alabilir. Sigortalının son 4 ayki günlük ortalama kazancı bulunur ve bu rakamın yüzde 40’ı kadar işsizlik maaşı bağlanır. Bu rakamdan yalnızca binde yedi oranında damga vergisi kesilir. Başka bir kesinti yapılmaz. İşsizlik maaşı miktarı, aylık asgari ücretin brüt tutarının yüzde seksenini geçemez. Bu yıl itibarıyla bağlanabilecek en yüksek işsizlik maaşı 2.031,19 TL’dir. Dolayısıyla sigortalı çalışanın maaşı 8 bin TL bile olsa işsiz kaldığı dönemde en fazla 2.031,19 TL işsizlik maaşı alabilir.

30 günlük süreyi aşanın aylığı düşer

İşsizlik sigortasına başvuruların iş sözleşmesi feshinden yani işten çıkarmadan itibaren toplam 30 gün içinde yapılması şart. 30 günlük süre geçirilirse, işsizin işsizlik maaşı alacağı süre üzerinden geç kalınan günler düşülüyor. Örneğin işsiz kalan kişi son 3 yıl içinde 600 gün sigortalı olarak çalışmış ve prim ödemişse 180 günlük işsizlik maaşı alabiliyor. Ancak aynı kişi iş sözleşmesinin feshinden 60 gün sonra başvuru yapmış ise 180 gün yerine 150 gün işsizlik maaşı alıyor. Bu nedenle işsiz kalan kişilerin başvuruda bulunurken ellerini çabuk tutmaları şart.

Sağlıktan da yararlanma hakkı

İşsizlik sigortasından yararlanan işçiye işsizlik maaşı ödenmesinin yanında, yeni i ş bulma konusunda destek sağlanıyor, eğitimler veriliyor ve belki de en önemlisi işsizin, maaş aldığı süre boyunca genel sağlık sigortası primleri de ödeniyor. Bu şekilde işsiz kalan kişi, sağlık hizmetlerinden prim ödemeksizin yararlanma hakkına sahip oluyor. Ayrıca işsiz kalan kişi adına ödenen genel sağlık sigortası primleri, bu kişinin bakmakla yükümlü olduğu kişilerin de sağlık hizmetlerinden yararlanmasına imkan sağlıyor.

Okan Güray Bülbül 

Image placeholder

Muhammed Karabağ

1989 yılında Dicle Üniversitesi İşletme ve 1995 yılında da Anadolu Üniversitesi İktisat bölümlerinden mezun oldu. 1999 yılından beri Avcılar'da kendi ofisinde Serbest Muhasebeci Mali Müşavir olarak çalışan Karabağ, kurucusu ve ortağı olduğu Avcılar'daki Bağımsız Denetim A.Ş.'de Yönetim Kurulu Başkanı olarak çalışmalarını devam ettirmektedir.

Yorumlar

Bu habere henüz yorum yapılmadı.