Emeklilikler İçin Yeni Dönem Promosyon Şartları

Emeklilikerin promosyon hakları mart 2020 de yenilenecek. Emekliler, marttan itibaren bu süre dolduğu için maaşlarını başka bankaya taşıyıp, bankaların bu konuda kendilerine sundukları imkanlardan maddi kayıp yaşamadan faydalanabilecek.

Emekli Maaş Promosyonu Nasıl Hesaplanır?

SGK ile Bankalar Birliği arasında bu ay yapılacak görüşmeler neticesinde imzalanacak yeni protokolle yeni dönemin şartları belli olacak. Emeklilere ve SGK’dan gelir ve aylık alanlara ödenecek promosyon miktarı aylık ve gelirin miktarına göre değişen tutarlar olarak belirleniyor. 2017’deki protokol çerçevesinde aylık veya geliri 1.000 TL’nin altında olanlara 300 TL, 1.000 TL ila 2.000 TL arasında olanlara 375 TL, 2.000 TL ve üzerinde olanlara ise 450 TL promosyon ödenmişti. Yeni protokolde de beklentiler promosyon rakamının 750 ila 1.000 TL arasında olması yönünde.

TEKLİFLERİ İNCELEYİN

Özel bankaların 2017 yılından sonra emekli olanlar için sunduğu promosyon rakamlarının yüksek seviyelere ulaşmış olması nedeniyle bu yılki rakamlar da beklentilerden daha yüksek gerçekleşebilir. Bankaların cazip tekliflerini değerlendirecek emeklilerin bu konudaki detaylara dikkat etmeleri ve finansal ürünlere ilişkin kullanma sözü veriyorlarsa harcama alışkanlıklarını inceleyerek bu taahhütleri vermeleri çok önemli. Aksi taktirde promosyon rakamı yüksek olsa bile emeklinin eline geçen rakamlar daha sonra azalabilir.

ÖZEL BANKALAR DAHA DA ARTIRABİLİR

Prnomosyon miktarlarında 2017’de kamu bankaları baz alınmış, daha sonra özel bankalarla da protokoller imzalanmıştı. Protokol sonrası özel bankalar promosyon miktarlarını artırmış ve protokol bir baz etkisi yaratmıştı. Özel bankalar emeklileri kendi bankalarından maaş almaları için ikna etmek adına daha yüksek promosyon ödemesi gerçekleştirdiler.

SGK’dan birkaç aylık alanlara iyi haber

SGK’dan emekli aylığı, ölüm aylığı ve sürekli iş göremezlik gelirinin birlikte alınması mümkün. Bu durumdaki kişilerin promosyon ödemeleri gelir ve aylıkların tamamı üzerinden belirlenmişti. Yeni protokolün de bu şekilde olması bekleniyor. Dolayısıyla emekli aylığıyla birlikte babasından veya eşinden ölüm aylığı alan bir kişi her iki miktarın toplamı üzerinden promosyon alabilecek. 2017’deki protokole göre, emeklilerin bankaya iki tane otomatik ödeme talimatı vermesi gerekmişti. Bu yıl da buna benzer şartlar bekleniyor.

ÜYELİK AİDATI VE HESAP İŞLETİM ÜCRETİ DE YOK

Emeklilere promosyon ödenmesi için bankaların maaşları işletmesi ve bazı ürünleri emeklilere sunması normal. Diğer yandan emeklilerin kredi kartı, kredili mevduat hesabı gibi bankacılık enstrümanlarını kullanırken üyelik aidatı, hesap işletim ücreti gibi konularda kafasının rahat olması gerekiyor. 2017’deki protokolde bu konuda hüküm vardı. Yeni protokolde de bu yönde madde olacaktır. Bu sayede emekli promosyon ödemesi alırken kredi kartı aidatı, kullanım ücreti gibi ilave masraflarla karşılaşmadan yalnızca promosyon almış olacak ve ek gelir elde edebilecek. Bu yılki görüşmeler bu anlamda çok önemli. Emekliler, protokoldeki rakamla özel bankaların tekliflerini karşılaştırarak kararını verecek.

Okan Güray Bülbül

Image placeholder

Muhammed Karabağ

1989 yılında Dicle Üniversitesi İşletme ve 1995 yılında da Anadolu Üniversitesi İktisat bölümlerinden mezun oldu. 1999 yılından beri Avcılar'da kendi ofisinde Serbest Muhasebeci Mali Müşavir olarak çalışan Karabağ, kurucusu ve ortağı olduğu Avcılar'daki Bağımsız Denetim A.Ş.'de Yönetim Kurulu Başkanı olarak çalışmalarını devam ettirmektedir.

Yorumlar

Bu habere henüz yorum yapılmadı.