Asgari geçim indirimi 04.12.2007 tarihli ve No:26720 Resmi Gazetede yayımlı olup uygulama ile ilgili açıklama ve düzenlemeler 265 SERİ NOLU GELİR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİnde açıklamıştır.
Tebliğ’deki hükümler kapsamında;
1-) Birden Fazla İşverenden Ücret Alan Ücretliye Asgari Geçim İndirimi Tutarının Ödenmesi.
Ücretlinin aynı zamanda birden fazla işverenden ücret alması halinde, asgari geçim indirimi uygulaması, en yüksek ücretin elde edildiği işveren tarafından gerçekleştirilecektir. En yüksek ücretin hangi işverenden alınacağının belli olmaması halinde, indirimden yaralanacağı işvereni ücretli kendisi belirleyecektir. Bu durumda Asgari Geçim İndirimine Ait Bordroyu, asgari geçim indirimini ücretliye ödeyecek olan işveren düzenleyecektir. Ücretlinin aynı anda birden fazla işverenden dolayı asgari geçim indiriminden faydalandığının tespiti halinde, oluşan vergi ziyaı, ücretliden cezalı olarak tahsil edilecektir.
2-) Yıl/Ay İçinde İşyeri ve İşveren Değiştiren Ücretlilerin Durumu.
Yıl içinde iş yeri ve işvereni değişen ücretliler, yeni iş yerlerinde veya işverenleri nezdinde çalışmaya başladıkları aydan itibaren asgari geçim indiriminden yararlanmaya devam edeceklerdir. Bu kapsamda örneğin 2020 yılında işyeri ve işvereni değişen ücretliler, yeni işyerlerinde veya işverenleri nezdinde çalışmaya başladıkları aydan itibaren asgari geçim indiriminden yaralanmaya devam edeceklerdir. Ücretlinin yeni işverenine Aile Durumu Bildirimini doldurup vermesi yeterli bulunmaktadır.
Ancak, aynı ay içerisinde işveren değiştiren ücretlilerin, söz konusu ay içinde gerek eski işvereni ve gerekse yeni işvereni vasıtasıyla asgari geçim indirimi uygulamasından faydalanması mümkün değildir.
Bu nedenle, aynı ay içerisinde çalıştığı işverenden ayrılarak başka bir işveren nezdinde çalışmaya başlayan ücretlinin, eski veya yeni işvereninden yalnızca biri vasıtasıyla asgari geçim indiriminden faydalanması gerekir. Yıl içinde işyeri ve işvereni değişen ücretliler, yeni işyerlerinde veya işverenleri nezdinde çalışmaya başladıkları aydan itibaren asgari geçim indiriminden yaralanmaya devam edeceklerdir.
Ay içinde işe giren bir önceki işyerinden asgari geçim indirimi tutarını alıp almadığını yeni işverenine bildirmelidir. Yeni işveren tereddüt ettiği durumlarda, ücretlinin eski işverenine yazı ile bu durumu sormasında bir sakınca yoktur. Eğer yeni işe giren kişi aynı ay içinde bir önceki işyerinden asgari geçim indirimi tutarını aldıysa yeni işveren işe girdiği ayda kendisine asgari geçim indirimi tutarını ödememeli, asgari geçim indirimi tutarı ödemesini bir sonraki aydan başlatmalıdır.
Yukarıdaki açıklamalar kapsamında çalışanı olan/olacak işveren ve yetkililerinin asgari geçim indirimi tutarı ile ilgili gelecekte işçilerle sorun yaşamamaları için yukarıdaki hususlara uymalarını önemle hatırlatırız.
Bilgilerinize sunarız.
Ş.A. Yeminli Mali Müşavirlik A.Ş.
Bu habere henüz yorum yapılmadı.